Tot el que el Banc de Sang fa per lluitar contra la Covid-19

Laboratori Covid BST

Des de l’inici de la pandèmia, el Banc de Sang i Teixits (BST) s’ha abocat en la lluita contra el virus de la Covid19. Ho ha fet, tant amb la seva feina habitual; les donacions i les transfusions de sang als pacients afectats, com amb la recerca; col·laborant o impulsant diversos assajos clínics i estudis. I paral·lelament, també ha acollit un dels laboratoris de tests de diagnòstic del virus de més magnitud del país.

Aquestes en són les actuacions bàsiques:

  • Garantir les transfusions als malalts
    Durant els primers tres mesos de confinament, les reserves de sang van permetre abastir en tot moment la necessitat de transfusions dels hospitals. Un 15% del total de transfusions es van destinar a tractar malalts de la Covid-19; al voltant de 8.000 unitats. Posteriorment, els donants han continuat donant i això ha permès cobrir les necessitats dels hospitals per a fer els tractaments i intervencions ajornats durant la pandèmia.
  • Crear un Laboratori Covid per fer 10.000 mostres al dia
    El Banc de Sang va crear al mes de maig un Laboratori Covid a la seva seu central dedicat exclusivament a fer proves de diagnòstic de la Covid-19. L’equip de laboratori va començar amb 9 persones i amb l’evolució de la pandèmia, ha arribat als 24 tècnics de laboratori que fan torns de matí, tarda i nit. Té la capacitat d’analitzar 10.000 mostres al dia i, fins ara, se n’han fet 300.000. Gairebé la meitat són d’escoles de Catalunya. El Banc de Sang ha destinat autobusos de donació de sang a fer l’extracció de mostres als alumnes.
    Aquest mes de novembre, s’han iniciat cribratges poblacionals massius de tests PCR amb personal i operatiu del BST a alguns municipis. S’ha començat per Rubí i Terrassa.
  • Obtenir plasma de malalts convalescents de COVID per curar
    Ja hi ha més de 2100 pacients que han superat la Covid-19 que han donat plasma al BST fruit de la crida feta des del mes d’abril. Aquest plasma ric amb anticossos s’ha transfós ja a la vora de 250 malalts de Covid-19  dels hospitals catalans en el marc de diversos estudis i assajos clínics que n’investiguen l’eficàcia. El BST participa en la recerca de plasma convalescent en:

    • el ConPlas-19, promogut per la Fundación para la Investigación Biomédica del Hospital Universitario Puerta de Hierro Majadahonda, en el qual participen 6 hospitals catalans, que busca demostrar que el plasma convalescent podria millorar la situació de determinats pacients que encara no estan en estat crític.
    • el GC2003, promogut per l’empresa Grífols, dirigit a demostrar l’eficàcia del plasma en malalts ingressats en unitats de cures intensives. En aquest cas, a Catalunya ja se n’ha transfós a 40 pacients.
    • el COnV-ert, promogut pels doctors Oriol Mitjà i Bonaventura Clotet, per avaluar l’eficàcia del tractament amb plasma convalescent en persones majors de 50 anys amb COVID-19 lleu o moderada, i no hospitalitzades.
    • l’estudi observacional, promogut pel BST per garantir l’accés al tractament amb plasma convalescents a tots els pacients que no tinguin accés als assajos clínic
  • Recerca de nous tractaments amb teràpia cel·lular
    Actualment, el BST participa en dos assajos clínics que estudien l’ús de determinades cèl·lules de donants per a trobar nous tractaments per a la Covid-19, i un tercer projecte en fase inicial pendent de finançament. 

    • COVIDMES, un assaig clínic que pretén demostrar l’eficàcia de les cèl·lules mare Estromals Mesenquimals (CME) contra la Covid-19 per les seves propietats antiinflamatòries .
    • Tractament ViroTcel amb cèl·lules T, el projecte europeu ACT4COVID que pretén demostrar l’eficàcia d’unes cèl·lules que genera el sistema immunitari, anomenades cèl·lules T, contra el virus. El tractament que s’aplica, anomenat ViroTcel, ja ha demostrat evidències d’eficàcia.
    • ‘Superdonants’ de Cordó: Investigació a partir de les cèl.lules del cordó umbilical que contenen un tipus de defenses anomenades cèl·lules T naive. Aquestes cèl·lules no han tingut contacte amb cap infecció i no estan especialitzades. Això fa que sigui possible transformar-les i especialitzar-les contra una infecció en concret, en aquest cas la Covid-19. I obtenir defenses sense la necessitat d’un donant que l’hagi passat.
  • Rebre i emmagatzemar les vacunes contra la Covid19
    Als ultracongeladors del BST s’hi conservaran bona part de les vacunes que arribaran en les pròximes setmanes a Catalunya. Són les vacunes de Pfizer, que seran les primeres en arribar i necessiten una conservació de – 70 graus.