Els usos terapèutics de la sang de cordó s’han multiplicat per 5 en un any

  • El Banc de sang de cordó ha multiplicat per 5 l’ús del cordó umbilical per teràpies i recerca en el darrer any, a banda dels trasplantaments
  • 2000 pacients amb leucèmia o malalties de medul·la òssia d’arreu del món han estat trasplantats en els 25 anys del Banc
  • La sang de cordó també s’utilitza per fer col·liris i gels, per malalties oculars i de la pell; i per a d’altres teràpies avançades en l’àmbit de la immunoteràpia i la medicina regenerativa
  • Hem creat un Biobanc que recull part de la sang de cordó i serveix perquè es pugui fer recerca a nivell mundial
  • El dia 15 se celebra el Dia Mundial de la sang de cordó coincidint amb l’eclosió del potencial terapèutic d’aquesta sang

L’any dels seus 25 anys, el Banc de Cordó -que és part del Banc de Sang i Teixits de Catalunya- ha multiplicat els usos terapèutics de la sang de cordó donada per mares gestants de manera molt significativa. Enguany, aquesta sang rica en cèl·lules mare ja no només s’utilitza principalment per al transplantament en leucèmies i malalties de la medul·la òssia, sinó que ha multiplicat el seu potencial terapèutic per 5.

Cada 15 de novembre se celebra el Dia Mundial de la Sang de Cordó, https://www.worldcordbloodday.org/ i aquest any, el Banc de cordó ho fa amb l’eclosió del potencial d’una sang que pot obrir les portes a moltes teràpies de futur.

Així, el Banc de sang de cordó arriba al seu quart de segle amb una doble fita assolida: haver aconseguit subministrar sang per a que 2000 pacients d’arreu del món fossin trasplantats quan no tenien un donant de medul·la òssia compatible, i haver centrat gran part de la seva activitat en les noves possibilitats terapèutiques dels components de la sang donada.

grafic donacions cordo 2021

Els usos dels hemocomponents que integren la sang de cordó aporten nous i futurs potencials terapèutics en molts àmbits. Per exemple, serveixen per a l’elaboració de col·liris i gels obtinguts del plasma i les plaquetes de la sang de cordó pel tractament de lesions oculars o de la pell, i per a d’altres teràpies avançades que estan en fase d’assajos clínics. Algunes d’aquests assajos giren a l’entorn del tractament d’infarts de cor amb cèl·lules mesenquimals (cèl·lules mare procedents del teixit de cordó), del rebuig del trasplantament, o el tractament de les lesions en la medul·la espinal a nivell cervical.

Gràfic eficiència cordó
Usos actuals de la sang de cordó

Els ‘productes medicinals’ que s’extreuen de la sang de cordó són:

  • Plasma ric en plaquetes: per a curar pacients amb úlceres difícils de cicatritzar (peu diabètic)
  • Gel de plaquetes: per a ús com a pomada per a nadons amb una malaltia de la pell greu coneguda com a ‘pell de papallona’.
  • Col·liris: per a lesions oculars greus com úlceres corneals persistents, per regenerar la superfície ocular

I, d’altra banda, la sang de cordó té un elevat potencial de desenvolupament i recerca, per:

  • Assaig clínics:
    • En Transfusió: usant el concentrat de glòbuls vermells de la sang de cordó per poder fer transfusió de sang als grans prematurs que ho necessiten.
    • En Teràpies avançades:
      • L’ús de cèl·lules mare derivades del cordó per tractaments amb bioimplants que reparen el cor desprès d’un infart
      • Ús de cèl·lules mare mesenquimals per millorar als pacients amb seccions de la medul·la espinal
      • Tractament de malalties post-trasplantament com l’empelt pobre, la malaltia de l’empelt contra el receptor o altres trastorns de la immunitat.
  • La creació d’un Biobanc de recerca, per salvar més vides al futur: Un repositori de cèl·lules de cordó que sol·liciten moltes unitats d’investigació i recerca de diferents institucions i equips del món.
  • La creació junt amb d’altres entitats d’un Banc Públic de cèl·lules mares induïdes pluripotents (iPSC) a l’Estat. Es tracta de cèl·lules creades a partir de cèl·lules adultes de sang de cordó, que tenen un gran potencial terapèutic i regeneratiu per a teràpies compatibles amb milers de pacients i per a la investigació amb nous fàrmacs. Aquest banc tindrà “superdonants” ja que es donarà servei a la majoria de la població amb poquetes cèl·lules mare.

gràfic usos terapèutics sang de cordó 2021El repte assolit: augmentar l’eficiència dels cordons rebuts

La donació de sang de cordó umbilical és una acció altruista que pot ajudar a salvar vides. Aquesta sang del cordó és la que queda a la placenta i al cordó desprès del part, i que la mare decideix donar quan dona a llum.

Durant aquest 2021, el Banc de cordó ja ha rebut 1350 donacions de sang de cordó procedents de les Illes Balears, Aragó, Navarra, Cantabria, Extremadura i Andorra, en el marc de l’anomenat Programa Concòrdia. D’aquestes, un 9,5% s’han fet servir per transplantaments i la resta, per a tots aquests usos per a investigació i ‘productes medicina’ i s’ha assolit un ús terapèutic per pacients del 36% dels cordons donats.

El Banc de sang ha augmentat de manera considerable les aplicacions dels cordons donats fins a un 56% i, per tant, el seu potencial ús terapèutic. D’una banda, s’ha aconseguit obtenir més cordons de gran qualitat, que són els que serviran per transplantament, i de l’altre, utilitzar la resta per a l’elaboració de components de la sang, teràpies cel·lulars o per a l’ús d’investigació per part dels equips de recerca en teràpies avançades.

Per a més informació:

En què consisteix la donació de sang de cordó?

La donació de cordó umbilical arriba als 25 anys amb el repte dels nous usos terapèutics