El Banc de Sang i Teixits engega una campanya per tal de fer visible que la donació de teixits també salva vides

campanya donació de teixits 2024
  •   Sota el lema “Canviar vides, depèn de tu”, el Banc de Sang i Teixits pretén conscienciar la ciutadania sobre una donació encara molt desconeguda
  • El BST recorda que és la donació amb més beneficis: un donant de teixits pot ajudar més de 100 persones
  • La campanya pretén trencar el tòpic que la donació de teixits no salva vides; perquè ho fa en casos com els grans cremats o els infants que reben vàlvules cardíaques
  • Des de principi d’any, 7143 persones s’han beneficiat dels teixits donats altruísticament i distribuïts pel BST, una xifra encara insuficient
  • La donació de còrnies és també l’única alternativa per a molts pacients amb problemes severs de visió
  • Per ser donant de teixits només ho has de comunicar al teu entorn

campanya donació de teixits 2024Coincidint amb el Dia del Donant d’Òrgans i Teixits, avui 5 de juny, el Banc de Sang i Teixits (BST) vol donar visibilitat a una de les donacions més desconegudes, però igual de necessària que la resta; la donació de teixits. Amb aquest objectiu llença la campanya  “Canviar Vides depèn de tu” i recorda que un donant de teixits pot ajudar a més de 100 persones i a algunes d’elles, els pot salvar la vida.

A Catalunya, cada any es realitzen més de 5000 trasplantaments de teixits i, en aquest sentit, el BST vol trencar la creença que és la donació d’òrgans la que salva vides, i la de teixits, no. Hi ha molts casos en què això no és així, com ho són els pacients ‘grans cremats’, a qui el trasplantament de pell els salva del risc de mort per deshidratació i infecció, o bé el cas dels infants a qui se’ls fa un trasplantament de vàlvules cardíaques, ja que per a ells, les pròtesis sintètiques no són una bona alternativa.

A diferència dels òrgans, on el temps és crucial, els teixits donats, un cop obtinguts, es processen i s’emmagatzemen per ser distribuïts segons les necessitats. Però això no vol dir que no puguin millorar substancialment la qualitat de vida de molts pacients. En el cas per exemple, dels trasplantaments de còrnies, aquesta és l’única alternativa per als pacients que la reben, que en molts casos, només així poden recuperar la visió gràcies a un donant que ha fet la donació després de la mort. Així ho explica el Javi, que és un dels protagonistes de la campanya del BST i que  relata com va poder mantenir la seva passió per la lectura gràcies a un trasplantament de còrnia.

La donació de teixits és una de les donacions que més pot beneficiar a d’altres persones. “Quan a algú li  canvies la qualitat de vida de forma radical, com per exemple, amb el trasplantament de cartílag, no li estàs donant una nova vida?” convida a reflexionar la directora del Banc de Teixits, Anna Vilarrodona, ja que aquest  “és l’agraïment que sovint verbalitzen les persones receptores després d’un trasplantament”, afegeix.

La donació augmenta, però la demanda també

Des de l’inici de 2024, entre el mes de gener i el mes de maig, el Banc de Sang ha distribuït més de 7.500 teixits procedents de 926 donants  cadàver de 43 centres sanitaris catalans. Aquesta xifra, que manté la mitjana d’activitat registrada el 2023, ha permès que es puguin fer trasplantaments a més d’un miler de persones.  De gener a maig de 2024 s’han trasplantat 1.668 teixits oculars (còrnies, escleres) , 143 teixits cardiovasculars (vàlvules cardíaques, artèries, segments vasculars), 5.561 teixits musculoesquelètics (ossos, tendons, lligaments, meniscs o cartílag) i 167 teixits cutanis (pell).

Però tot i això, la conscienciació social de la importància de donar els teixits després de la mort encara és baixa i el Banc de Teixits no pot donar resposta a l’increment en les necessitats de teixits, sobretot ossos, tendons, vàlvules cardíaques i artèries  que hi ha actualment.

La diferència entre el volum de donació i la distribució de teixits s’explica pel fet que dels teixits que s’obtenen d’un donant, es poden utilitzar per a moltes persones i patologies diferents; per això es pot dir que cada donació pot arribar a canviar la vida o salvar-la a més de 100 persones.

 

El BST és l’encarregat de manipular, preparar i  fer arribar als hospitals els teixits provinents dels donants, que serviran per a moltes intervencions quirúrgiques. A banda de les còrnies, el teixit que més es necessita és el musculoesquelètic, que també és el teixit més utilitzat en la pràctica clínica. Gairebé qualsevol os i tendó es pot obtenir i  trasplantar, i es pot utilitzar per a molts tractaments diferents.

El més freqüent són els recanvis de pròtesis de maluc o genoll per desgast, les fractures en gent gran amb osteoporosis (s’augmenta la densitat òssia), els tumors ossis, les reconstruccions de lligaments i menisc, i moltes altres intervencions en cirurgia ortopèdica; però no solament en cirurgia de l’aparell locomotor es poden utilitzar els empelts musculoesquelètics, sinó que hi ha altres especialitats en què poden fer-se servir teixits tous com, com ara ginecologia, urologia, cirurgia plàstica, neurocirurgia, cirurgia maxil·lofacial, estomatologia.

Com podeu veure, hi ha innombrables raons per a donar teixits i cadascuna d’elles pot canviar vides de manera extraordinària.

Un donant pot beneficiar 100 persones

L’impacte dels teixits que s’extreuen d’un donant pot arribar a:

  • 50-100 receptors de teixit musculoesquelètic: pacients en situació de pèrdua de massa òssia per accidents, infeccions o tumors. A més, poden recuperar casos d’inestabilitat articular i inclús substituir tendons malmesos.
  • 2 receptors de vàlvules cardíaques: poden guarir malalties congènites infantils i patologies valvulars de l’adult degudes a infeccions, traumatismes o envelliment.
  • 2-4 receptors d’artèries: per a casos d’obstrucció important de les artèries o infecció d’una pròtesi arterial prèvia.
  • 1 gran cremat és receptor de pell de 4 donants
  • 2 receptors de còrnies: la majoria de còrnies s’empren en pacients amb edema i/o distròfia corneal.

Com fer-se donant de teixits

Per a fer-te donant de teixits només ho has de comunicar al teu entorn més proper, ja que seran els familiars qui, en el moment que arribi l’hora, hauran de traslladar aquesta voluntat als professionals que els ho consultin. També es pot registrar la voluntat de ser donant a la meva Salut o bé, deixar-ne constància al document de voluntats anticipades.