El Banc de Llet celebra la Setmana europea de la Lactància Materna amb l’objectiu d’aconseguir noves donants

Setmana europea de la Lactància Materna
  • https://www.bancsang.net/blog/el-banc-de-llet-recull-tres-tipus-de-llet-especial-per-a-casos-de-prematurs-molt-extrems/La Setmana europea se celebra enguany del 6 al 12 d’octubre, coincidint amb la 41º setmana de l’any
  • El repte del Banc de Llet és aconseguir que hi hagi més mares que donin i que ho facin durant més temps
  • Enguany la llet materna ha estat inclosa a la nova regulació sobre Substàncies d’Origen Humà (SoHO) de la Unió Europea
  • El Banc de Llet investiga noves tecnologies per millorar la seguretat i la qualitat de la llet que envia a les maternitats

Del 6 al 12 d’octubre se celebra la Setmana Europea de la Lactància, una setmana que serveix per retre homenatge a les 557 mares que, aquest 2024, s’han extret llet perquè el Banc de Llet Materna pugui fer arribar a desenes de nadons molt prematurs en situació de risc que passen el seu primer període vital a les maternitats catalanes. Enguany, el número de donants i la llet obtinguda és gairebé un 20% superior al de l’any anterior en el mateix període, fet que ha contribuit a estabilitzar l’estoc de llet que el Banc de Llet  manté a disposició de les maternitats.

La Setmana de la Lactància, que se celebra sempre coincidint amb la 41ª setmana de l’any, vol posar el focus aquest any en la importància de garantir socialment el suport a totes les mares que ho desitgin a l’hora de poder donar el pit als seus nadons, independentment de les circumstàncies que les rodegin.

Aquest 2024 el Banc de Llet Materna arriba al seu 13è aniversari amb la mirada posada en la captació de noves donants per continuar garantint el subministrament de la llet donada als més de 600 nounats, prematurs extrems, que ho necessiten cada any. El repte és aconseguir augmentar la base estable de donants que en els darrers anys s’ha situat pels volts de les 750 mares. L’objectiu és que hi hagi més mares que donin, que ho facin sovint i durant més temps. Aquestes són dues premisses que ajudarien a mantenir l’estabilitat dels estocs de subministrament que ofereixen servei a demanda, a les 21 maternitats catalanes.


Normativa europea única per a totes les Substàncies d’Origen Humà (SoHO)

La Unió Europea ha aprovat un nou reglament marc que pretén unificar els criteris de donació i trasplantament de totes les substàncies d’origen humà  (SoHO) com són la sang, els teixits i les cèl·lules, i hi ha inclòs la regulació de la llet materna.

Aquest nou reglament pretén reforçar la protecció de la salut dels donants i dels receptors, així com facilitar l’accés de tots els països membres de la Unió a aquestes substàncies i harmonitzar-ne els processos i el marc jurídic per facilitar-ne, si és el cas, l’intercanvi entre estats.

Actualment, el Banc de Llet Materna de Catalunya és un dels bancs més antics de l’Estat i en certa manera, capdavanter en les tècniques aplicades pel que fa a la qualitat i la seguretat de la llet subministrada, principals focus de treball des de la seva creació. Som dels únics bancs que hem ajustat els estàndards de qualitat als paràmetres exigits per la Dirección Europea de Calidad del Medicamento y la Asistencia Sanitaria (EDQM), una trajectòria que va en la mateixa línia que el desplegament d’aquesta nova normativa.

Noves tecnologies per a una llet amb més valor nutricional i més segura

El Banc de Llet està investigant tecnologies alternatives a la pasteurització que millorin la seguretat microbiològica de la llet donada per les mares, sobretot pel que fa als microorganismes més resistents. A la vegada, busca preservar els valors nutricionals de la llet que tant afavoreixen el desenvolupament d’aquests nadons prematurs. Diferents estudis clínics han demostrat l’eficàcia dels components biològics de la llet materna a l’hora de protegir aquests nadons d’algunes malalties greus que els afecten, com són l’enterocolitis necrosant (ECN), la retinopatia de la prematuritat (ROP) i la sèpsia tardana.

Per a més informació:

El Banc de Llet Materna processa ‘llet descremada’