Crida especial per augmentar les donacions de plasma durant la Setmana Mundial de les Immunodeficiències Primàries
- La Setmana Mundial de les Immunodeficiències Primàries se celebra del 22 al 28 d’abril amb campanyes especials diàries de donació de plasma
- La crida per aconseguir 1000 donacions se suma al repte de país per arribar a cobrir les necessitats de tots els malalts el 2025
- Tot i que es pot donar plasma cada 15 dies, els donants només ho fan entre una i dues vegades l’any
- A Catalunya, només s’obté el plasma per produir el 39% de les immunoglobulines necessàries, les defenses que es troben dins el plasma
- Les immunodeficiències Primàries són malalties minoritàries que afecten una de cada 2000 persones
L’any passat es van registrar un total de 27.759 donacions de plasma a Catalunya, un augment de gairebé un 30% respecte l’any anterior, però que encara no és suficient per cobrir les necessitats d’aquest component sanguini a Catalunya. Aquest mes, coincidint amb la Setmana Mundial de les Immunodeficiències Primàries (IDP) que se celebra del 22 al 28 d’abril, el Banc de Sang i Teixits fa una crida a triplicar les donacions de plasma amb campanyes especials diàries que se sumen als tretze centres fixos de donació de sang dels centres hospitalaris on es pot donar plasma habitualment.
L’objectiu és aconseguir 1000 donacions durant la Setmana de les IDP i contribuir a la cursa de fons per arribar a les 50.000 donacions el 2025 que són necessàries per garantir els tractaments de milers de pacients. Aquests pacients, que necessiten medicaments de per vida fets amb aquest component de la sang tan preuat.
L’any passat, el Banc de Sang i Teixits (BST) va engegar el ‘REPTE d’OR’ -en al·lusió al color del plasma-, una campanya a llarg termini que posa el focus en un objectiu de salut que és de país: aconseguir ser autosuficients en plasma d’aquí a dos anys, tal i com ha emplaçat la Unió Europea a tots els països membres.
DONACIONS DE PLASMA ANUALS | ||||
2019 | 2020 | 2021 | 2022 | 2023 |
18890 | 19039 | 25634 | 21692 | 27.759 |
Durant tota una setmana, s’han programat campanyes especials de donació de plasma a Granollers, a la seu central del Banc de Sang, a la carpa de Sant Jordi de la Plaça Catalunya, a Sant Boi de Llobregat, a Vilanova i la Geltrú i El Vendrell, a Reus, i a Sabadell. El repte va acompanyat d’un ampli dispositiu de difusió amb banderoles, senyalització als hospitals, vídeo de la campanya, obsequis d’agraïment als donants, web especials i, fins i tot, un ‘multiplicador de donants’; eina que permet crear un enllaç propi per a compartir amb amics i familiars i animar-los a reservar hora per donar sang.
Aconseguir que els donants donin el doble de vegades
L’any 2023 van donar plasma un total de 14.542 persones a Catalunya. La crida per assolir el Repte d’Or va obtenir resultats esperançadors amb un record de nous donants històric: 4.106 persones van donar plasma per primera vegada, més del doble que l’any anterior.
Tot i això, la mitjana de donacions de cada donant no arriba a les dues vegades l’any i se situa en 1,91. Analitzat amb més detall, un 54% dels donants ho fa entre una i dues vegades, i un 46% ho fa més de dues vegades. ÉS per això que el repte del Banc de Sang és, no tan sols d’aconseguir nous donants, sinó que els donants actuals donin el doble del que ho fan. Si cada donant ho fes 4 vegades l’any, coincidint per exemple, amb el canvi d’estació, el ‘Repte d’Or’ per arribar a l’autosuficiència estaria assolit, que no cal oblidar que de plasma, se’n pot donar cada 15 dies.
Medicaments de per vida, fets amb plasma
Cada vegada hi ha més malalties que necessiten un ‘medicament’ que no es pot fabricar i que tenim circulant dins del plasma, que és la part líquida de la nostra sang. Aquests medicaments, anomenats hemoderivats, es fan a partir de proteïnes extretes del plasma, i són vitals per a alguns malalts com en el cas dels qui pateixen Immunodeficiències Primàries (IP).
Les anomenades IP són un grup format per més de 400 malalties rares diferents que en el seu conjunt poden afectar 1 de cada 2000 persones. Tenen en comú que presenten una alteració congènita (de naixement) que afecta el funcionament de les defenses del cos. Aquesta alteració fa que el nen que té una immunodeficiència primària sigui propens a patir més infeccions, que aquestes siguin de major gravetat o estiguin causades per gèrmens poc freqüents.
Al centre de referència pioner en el tractament d’aquestes malalties creat el 1996 és la Unitat de Patologia Infecciosa i Immunodeficiències de Pediatria de l’Hospital de la Vall d’Hebron liderada pel dr. Pere Soler, que actualment segueix 1.300 pacients entre infants i adults. Paral·lelament però, també hi ha pacients atesos a d’altres unitats hospitalàries que atenen aquestes malalties minoritàries com és el cas la Unitat Unitat d’Immunologia Clínica i Immunodeficiències Primàries de l’Hospital Sant Joan de Déu Barcelona que junt amb l’Hospital Clínic de Barcelona atén uns 500 pacients l’any, entre infants i adults.
També, i com a tercer centre especialitzat, hi ha la Unitat Funcional d’Immunodeficiències Primàries de l’Adult (UFIPA) de l’Hospital Universitari de Bellvitge, que atén 150 pacients. Tots aquests centres formen part de la Xarxa d’Unitats d’Expertesa Clínica (XUEC) que són serveis clínics especialitzats, que inclouen un equip multidisciplinari de professionals amb un alt grau de coneixement i expertesa. L’objectiu d’aquetes unitat és treballar de forma coordinada amb els nivells assistencials de salut i de l’àmbit social més propers al domicili de la persona afectada i poder donar un servei el màxim de personalitzat possible.
El tractament d’aquests tipus de malalties es fa essencialment a partir de les immunoglobulines (IgG), que són les defenses que s’obtenen del plasma i que serveixen com a eina al sistema immunitari per defensar-se de virus o infeccions, per exemple. No obstant això, Actualment, només hi ha donants de plasma per obtenir el 39% de les immunoglobulines necessàries: s’haurien de triplicar les donacions de plasma per a poder cobrir aquesta demanda. Com la majoria de països d’Europa, Catalunya no és autosuficient en plasma i ha de comprar medicaments a l’estranger.
De donant a receptor
De donant a receptor és el concepte sobre el qual gira la campanya del Banc de Sant i Teixits (BST) per impulsar les donacions de plasma. En Fèlix va començar donant sang, i quan se li va oferir donar plasma, no ho va dubtar. Diu que li fan por les agulles, però aquest sentiment no el frena a l’hora d’anar a donar. Actualment, ja s’ha convertit en un superdonant de sang, plasma i plaquetes. Aquí pots llegir la seva història i veure’n el vídeo.
D’altra banda, el Dídac té relació amb el plasma des de ben petit. A l’any de néixer li van diagnosticar la síndrome de Bruton, una immunodeficiència primària que li provoca un dèficit de defenses. El seu cos no és capaç de fabricar-les, i necessita rebre plasma. La Sara Moraleda, mare del Dídac, relata així el seu testimoni.
Aquestes són les històries d’alguns pacients i donants de plasma que trobareu al blog Moltesgracies.net:
- Jesús Ramos: Li van detectar als 20 anys i ara pot fer una vida ‘molt normal’.
- Carmen López: diu que quan reb el tractament de plasma, és com si tingués superpoders
- Anna Roca, afectada per una IDP, ha hagut d’aprendre a injectar-se la medicació setmanalment
- Alfons M. Viñuela: pacient actiu d’alfa–1:“Com a pacients, podem participar en la cocreació de solucions a les nostres malalties”
- Marc Parés, pateix hemofília severa i s’ha de medicar amb els factors de coagulació que s’extreuen del plasma
- Elvira Martin, ha fet més de cent donacions de plasma durant 50 anys
- Sara Moraleda, mare d’en Dídac del Hoyo (protagonista de la campanya ‘REPTE d’OR) amb dèficit de defenses “Va entrar a l’UCI que es moria per una sèpsia, llavors ningú sabia què tenia”
- Fèlix Capella, donant de plasma a la primera cita (i progatonista de la Campanya ‘El Repte d’OR’)
Qui pot donar plasma?
Per donar plasma s’han de complir els mateixos requisits que per ser donant de sang. És a dir, cal tenir entre 18 i 70 anys, pesar més de 50 quilos, trobar-se bé de salut i, en el cas de les dones, no estar embarassada.
Com que el plasma és sobretot aigua, la recuperació és molt ràpida i les donacions poden ser més freqüents. De fet, es pot donar plasma cada 15 dies i fins a 24 cops l’any.
Les persones interessades a donar plasma només cal que ho consultin amb el Banc de Sang, trucant al 93 557 36 30, o emplenant el formulari del web donarsang.gencat.cat/plasma.