El Banc de Sang demana que qui pugui s’acosti a donar sang aquests dies

  • El temporal de pluja i neu ha obligat a anul·lar algunes campanyes i aquest fet perjudica les reserves
  • Les donacions han baixat un 30% en relació al previst
  • Al web donarsang.gencat.cat es pot trobar informació actualitzada de les campanyes i els punts de donació

Tiana, Caldes de Montbui, Vic, Bellaterra, Vilanova i la Geltrú… Són algunes de les campanyes que s’han anul·lat aquests dies per culpa o com a previsió de temporal de pluja i neu. A més, les donacions han baixat un 30% en relació al que seria habitual.

Per això, com que el Banc de Sang fa un càlcul molt acurat de les reserves per evitar caducitats, demana que aquests dies qui pugui s’acosti als hospitals o a les campanyes de donació que s’han pogut mantenir.

Al web donarsang.gencat.cat es pot consultar el calendari actualitzat així com els hospitals on es pot donar sang regularment.

Avui hi ha sang a Catalunya per les necesitats dels propers 6 dies, si bé d’algun grup, com el 0 negatiu, només n’hi ha per a 3.

Els nivells són baixos, però la davallada de donacions perjudica especialment les reserves de plaquetes, un dels components que s’extreuen de la sang i que s’utilitzen per a tractaments de càncer, per exemple.

La baixada de donacions perjudica especialment les plaquetes
Les plaquetes caduquen als cinc dies i, a més, calen entre 4 i 5 donants de sang per sumar una dosi de plaquetes per transfusió. Per aquest motiu, quan baixen les donacions de sang, se’n ressent especialment aquest component sanguini. Tot i que es disposa de suficients unitats per atendre els malalts, cal mantenir el ritme de donacions els pròxims dies.