La setmana mundial del plasma pretén superar enguany les 1000 donacions

Setmana Mundial de la Donació de Plasma 2024
  • La Setmana Mundial de la Donació de Plasma 2024 se celebra del 30 de setembre al 6 d’octubre amb més 36 campanyes especials arreu del territori
  • A Catalunya, més de 3000 persones necessiten medicaments de per vida fets amb plasma
  • La setmana arriba just a l’equador del Repte d’Or, el repte de país 2023-2025 per aconseguir augmentar les donacions de plasma fins a les 50.000 anuals
  • Els “donants d’or” que facin 6 donacions en un any podran gaudir d’una experiència de lleure a escollir
  • A Catalunya, només s’obté el plasma per produir el 39% de les immunoglobulines necessàries, les defenses que es troben dins el plasma

Del 30 de setembre al 6 d’octubre se celebra la Setmana Mundial de la Donació de Plasma amb 36 de campanyes especials durant els set dies arreu del territori, a més dels 13 centres fixos de donació de sang dels grans hospitals, on també es pot concertar cita per fer donació de plasma.

Campanya Setmana Mundial del Plasma 2024La setmana de la donació de plasma és el reclam perfecte per recordar la importància de donar la part líquida de la nostra sang; ja que cada vegada hi ha més malalties que necessiten aquest ‘medicament’ del qual tots en som portadors i que no es pot fabricar. Cal tenir en compte que, de plasma, se’n pot donar cada 15 dies.

D’aquesta part líquida de la sang se n’elaboren els anomenats hemoderivats, medicaments que es fan a partir de proteïnes extretes del plasma, i que són  vitals per a alguns malalts. Ho són essencialment les immunoglobulines (IgG), que són les defenses que serveixen com a eina al sistema immunitari per defensar-se de virus o infeccions, per exemple.

 

Campanyes especials previstes arreu del territori:
Dilluns 30: Sallent, Balsareny, Reus, Riells i Viabrea i La Canonja
Dimarts 1: Roda de Ter, Sant Bartomeu, Sabadell, Vic, El Vendrell, La Seu d’Urgell, Verges
Dimecres 2: Vilassar de Mar, Rubí, Balaguer, Tortosa, Llers, Cambrils
Dijous 3: Barcelona, Santa Eugènia de Berga, Cambrils Sils
Divendres 4: Sant Feliu de Llobregat, Mataró, Santa Perpètua de Mogoda, Caldes d’Estrac, Figueres, Santa Bàrbara, Vila-seca,
Dissabte 5: Mollet, Cardedeu, Olot, Roda de Berà,
Diumenge 6: Sant Joan de Vilatorrada, Vilassar de Mar, Vilafant

El tret de sortida de la Setmana d’enguany tindrà lloc de manera simbòlica durant la campanya que es farà a Roda de Ter, el dimarts 1. L’acte d’obertura çcomptarà amb la presència de representants del Banc de Sang i Teixits (BST), l’ACADIP, l’Associació Catalana de Dèficits Immunitaris Primaris, la Barcelona PID Foundation, que enguany celebra el desè aniversari, i l’Associació de Donants de sang.

El repte de les 1000 donacions en una setmana  

A Catalunya es calcula que hi ha més de 3000 persones que necessiten aquests medicaments de per vida, i més de 4000 persones que reben transfusions de plasma anualment. No obstant això, Actualment, només hi ha donants de plasma per obtenir el 39% de les immunoglobulines necessàries: s’haurien de duplicar les donacions de plasma per a poder cobrir aquesta demanda. Com la majoria de països d’Europa, Catalunya no és autosuficient en plasma i ha de comprar medicaments a l’estranger.

El Banc de Sang i Teixits va engegar el 2023 una campanya que sota la denominació del  ‘REPTE d’OR 2023-2025’ -en al·lusió al color del plasma-, posava el focus en un objectiu de salut que és de país: aconseguir ser autosuficients en plasma de manera progressiva. Es tracta d’arribar a les 50.000 donacions anuals el 2025, i aconseguir el 2026 les 64.000 donacions necessàries, que és la fita perquè Catalunya sigui líder en la donació altruista i s’arribi a l’autosuficiència. Enguany aquesta campanya arriba al seu equador amb el repte d’aconseguir en una setmana, a les 1000 donacions.

Nous donants per edats
(gener-agost 2024)
De 18 a 25 anys 295
De 26 a 35 anys 373
De 36 a 55 anys 1.113
De 56 a 65 anys 455
De 65 a 70 anys 55
Total Nous donants 2.291

En aquesta Setmana mundial, l’objectiu és aconseguir 200 donacions diàries i, el que és més important, registrar un 15% de nous donants, que aquests siguin en bona mesura, joves, ja que són els que han d’agafar el relleu dels qui es retiren. El gran repte posterior serà fidelitzar aquest gruix de nous donants i aconseguir que, en el proper any i mig, doblin les donacions que fan anualment, per tal de fer efectiu el repte de l’autosuficiència. Pel que fa als nous donants, en el que duem d’any, de gener a agost, hem augmentat un punt respecte l’any passat i hem passat d’un 11,9% a un 12,9%.

La campanya d’enguany va acompanyada d’un ampli dispositiu de difusió amb banderoles, senyalització als hospitals, continguts a xarxes i testimonis i, fins i tot, un ‘multiplicador de donants’; eina que permet crear un enllaç propi per a compartir amb amics i familiars i animar-los a reservar hora per donar sang.

carnet d'or de la Setmana Mundial dels Donants de PlasmaDe fet, en aquesta ocasió hi ha la novetat del Donant d’OR, que és el carnet que aconseguiran els donants que facin un mínim de 6 donacions en el següent any, és a dir, del 30 de setembre del 2024 i el 29 de setembre de 2025. Els donants que aconsegueixin totes les donacions podran escollir gaudir d’una experiència cultural, esportiva o musical.

Cada donant només dona 1,97 vegades l’any quan podria arribar a  les 24 vegades.

Aquest any passat, es van registrar un total de 27.749 donacions de les  14.542 persones que van donar plasma a Catalunya, un augment significatiu respecte l’any anterior. Actualment, de gener a agost de 2024, hem arribat a les 20.800 donacions de plasma.

Previsió de donacions 2023-2025

2019 2020 2021 2022 2023 2024 2025
 Total donacions  18890  19039  25634  21692  27.759  36.250  50.000

D’aquestes, la mitjana de donació ha estat d’1,97. És a dir, que cada donant de plasma va donar a la vora de dues vegades. L’objectiu de la nova campanya no només es fer nous donants, sinó aconseguir que cada persona doni més vegades i arribar així a les 4 donacions de mitjana per any.

Cal tenir en compte que el plasma és pràcticament tot aigua, per això, a diferència de la sang, es pot donar amb molta més freqüència, ja que la recuperació és molt ràpida. De fet, es pot donar cada 15 dies. La donació només de plasma o “plasmafèresi” pot durar entre 40 i 60  minuts  i consisteix a extreure sang, separar-ne les cèl·lules sanguínies mitjançant un separador cel·lular, retenir el plasma i retornar la resta al donant per la mateixa via.

Del plasma no només se’n fan hemoderivats, hi ha una part, el 15%, que es transfon a persones que han perdut molt líquid de cop perquè han patit un accident, els grans cremats, o per recuperar-se després d’un trasplantament o un tractament de càncer. Aquest 2023 van ser transfosos un total de 3980 pacients.

 Les Immunoglobulines:  el ‘medicament’ per a les malalties del sistema immunitari

Des de l’any 2010, l’ús de les immunoglobulines s’ha doblat. Actualment es fan servir cada vegada més per un grup de patologies que està creixent. El 50% del seu ús es dedica als tractaments per a les  immunodeficiències primàries, malalties congènites minoritàries en les quals els pacients tenen problemes amb la fabricació de defenses per combatre les infeccions.  Aquest medicament és per a molts d’ells l’única alternativa de tractament, ja que els dota de les defenses que no tenen. A Catalunya, es calcula que més de 5000 persones estan afectades per aquestes malalties, i actualment, n’hi ha 3000 que requereixen tractament de per vida.

A més, l’ús de les immunoglobulines s’ha estès molt a d’altres àrees per les seves propietats immunomoduladores i antiinflamatòries. Així, són per al tractament de malalties neurològiques, com és el cas del Síndrome de Guillain-Barré o la Miastenia gravis i altres polineuropaties,  per a immunodeficiències per malalties hematològiques com el mieloma, alguns tipus de  leucèmies, o la púpura trombocitopènica immunitària, per les trombopènies autoimmunes, les anèmies hemolítiques autoimmunes, però també per a d’altres malalties que tenen símptomes inflamatoris com malalties infeccioses, malalties hematològiques, alguns trasplantaments o, algunes patologies dermatològiques, i un llarg etcètera.

Els altres hemoderivats: l’albúmina i els factors de coagulació

D’entre la resta de medicaments que provenen del plasma hi ha els factors de la coagulació com el FVIII i FIX. Quan falten aquests factors, es produeixen sagnats i malalties conegudes com l’hemofília. Actualment, a Catalunya hi ha uns 500 malalts en tractament amb aquests factors de coagulació.

Un altre medicament fet de les proteïnes del plasma és l’alfa-1-antitripsina (AAT), que fa la funció de protegir el teixit pulmonar de les inflamacions i les infeccions. El dèficit d’aquesta proteïna és una malaltia minoritària i provoca afectacions pulmonars greus. A Catalunya, afecta uns 80 malalts.

En darrer lloc hi ha l’albúmina, que s’usa com a tractament secundari a la malnutrició o la malaltia renal o hepàtica.

 Vídeos de la campanya Repte d’Or 2023-2025

https://www.youtube.com/watch?v=veVEfEB3DbI
https://www.youtube.com/watch?v=HAW3jd2mbsg&t=11s

 Testimonis de donants i receptors de plasma:

Aquestes són les històries d’alguns pacients i donants de plasma que trobareu al blog Moltesgracies.net:

 Qui pot donar plasma?

Per donar plasma s’han de complir els mateixos requisits que per ser donant de sang. És a dir, cal tenir entre 18 i 70 anys, pesar més de 50 quilos, trobar-se bé de salut i, en el cas de les dones, no estar embarassada.

Com que el plasma és sobretot aigua, la recuperació és molt ràpida i les donacions poden ser més freqüents. De fet, es pot donar plasma cada 15 dies i fins a 24 cops l’any.

Les persones interessades a donar plasma només cal que ho consultin amb el Banc de Sang, emplenant el formulari del web donarsang.gencat.cat/plasma.