Les donacions de sang es mantenen aquest 2023 i n’augmenten les de plasma

  • Continua la tendència a l’estabilitat dels darrers deu anys amb un repunt destacat de les donacions de plasma, que augmenten el 28%
  • El Banc de Sang s’ha abocat aquest 2023 en el ‘Repte d’Or’ per aconseguir l’autosuficiència de plasma en els propers tres anys
  • Es consolida la recuperació de nous donants: un de cada deu donants ho ha fet per primera vegada aquest any passat
  • Les dones continuen superant de manera significativa els homes per sisè any consecutiu i són també majoria entre els qui s’estrenen
  • S’han pogut atendre les necessitats dels malalts d’arreu de Catalunya i transfondre a més de 70.000 persones
  • S’ha assolit el repte de les 1000 donacions diàries als centres hospitalaris i a les més de 4200 col•lectes d’arreu del territori

L’any 2023 es van fer a Catalunya un total de 247.677 donacions de sang,  27.759 de plasma i 2.262 de plaquetes, una quantitat que globalment suma 277.698 donacions i que s’ha mantingut  estable els darrers deu anys. Aquest darrer any, l’única excepció a aquesta tendència han estat les donacions de plasma, que han augmentat significativament, en un 28%, per a assolir l’anomenat Repte d’Or i aconseguir l’autosuficiència en plasma en els propers tres anys, tal com marca la directiva europea.

Gràfic donacions 2023

Per contra, les donacions de sang, que minven lleugerament, s’han estabilitzat pels volts de les 248.000 donacions i s’han situat en xifres pre-pandèmiques, amb el fet rellevant de l’augment dels nous donants. Una de cada deu persones que ha donat sang, s’ha estrenat com a donant. És a dir, aquest 2023, 25.519 persones han donat sang per primera vegada, una xifra que suposa un augment del 9% respecte de l’any anterior i que consolida la tendència a l’alça, després d’uns anys de davallada coincidint precisament amb la pandèmia.

Gràfic donacions sang 2023

En total, el 2023 hi ha hagut 178.747 donats de sang, 14.542 de plasma i 1.455 de plaquetes que s’han acostat a un dels 25 centres hospitalaris de donació, 12 d’ells amb seu fixe del Banc de Sang i Teixits,  o bé a alguna de les 4.275 col·lectes organitzades arreu del territori. Aquestes campanyes, que recorren municipis i ciutats on no hi ha punts fixes de donacions, representen el 60% de les donacions que es fan en total. Hem garantit els tractaments als malalts de tots els hospitals catalans; 73.614 persones han pogut rebre les transfusions que necessitaven i hem assolit el repte de les 1000 donacions diàries.

Tenint en compte que els homes poden donar 4 vegades l’any com a màxim i les dones, 3 vegades, hi ha pocs donants que exhaureixin aquestes possibilitats i donen de mitjana 1,39 vegades l’any, una xifra que el Banc de Sang fa anys que treballa per augmentar. Els donants més fidels, que han fet dues o més donacions l’any aquest 2023, representen només el 30%, mentre els que en fan només una, en són la majoria; el 70%.

En aquest excel amb l’Índex de donació i població 2023 es poden consultar les donacions que s’han fet en les diferents províncies, comarques i municipis de Catalunya aquest 2023.

El perfil dels donants

Pel que fa a l’edat dels donants, cal destacar l’augment en gairebé un 6% dels joves d’entre 18 i 25 anys, que són els qui han de prendre  el relleu dels qui es jubilen a partir dels 70 anys.  Amb tot, el pes més important dels donants recau en la franja d’edat mitjana-alta, entre els 45 i els 70 anys, on es concentren més de la meitat dels donants. Dins d’aquest segment, el gruix més gran de donants es troba entre els 45 i 54 anys, una franja de deu anys que registra el 28% dels donants. Tampoc és per desmerèixer el pes que sostenen els majors de 55 i fins als 70 anys, amb un 27% del total. La mitjana d’edat dels donants es manté pels volts dels 45 anys.

gràfic donants totals 2023

Si tenim en compte el nombre de ‘jubilats’, són 2.575 el número de donants actius que han arribat als 70 anys i ja no poden continuar donant, una xifra que augmenta un 5% (l’any passat era de 2.460), malgrat que es calcula que, en total, 30.000 donants han deixat de fer-ho aquest 2023 per diversos motius, molts d’ells, per circumstàncies puntuals com pot ser l’embaràs, viatges, problemes de salut lleus, etc.

El relleu és dona i d’entre 18 i 25 anys

El número d’homes i dones nous donants és el reflex d’una tendència que es va començar a insinuar el 2017, però que des del 2019 va en augment. Hi ha gairebé 2000 nous donants més dones que no pas homes i sobretot, la diferència s’aguditza entre els que són més joves, d’entre 18 i 25 anys.

Si tenim en compte l’evolució històrica dels nous donants, cal celebrar la consolidació del seu creixement aquest 2023, amb un augment de més de  2000 persones respecte al 2022 i una tendència que ara ja és constant. L’objectiu clau és recuperar les xifres anteriors a la pandèmia, ja que aquests nous donants han de ser el múscul de futur del Banc de sang i bona part d’ells, seran també els nous donants de plasma i plaquetes.

Gràfic evolució nous donants 2023

Rècord de nous donants de plasma

Per contra, pel que fa al plasma, la mitjana de donacions dels donants augmenta fins a 1,91% respecte de l’1,83 de l’any anterior, amb un 46% de persones que donen dues o més vegades de mitjana  l’any, una xifra rellevant que respon a l’augment de donacions total i al fet que de plasma, se’n pot donar cada 15 dies. De fet, aquest 2023 s’ha registrat rècord de nous donants de plasma, amb un augment del 52% que representen 4.106 persones que han donat per primera vegada. El gran repte del Banc de Sang ara és fidelitzar aquest gruix de nous donants i aconseguir que doblin les donacions, per tal d’aconseguir el repte de l’autosuficiència.

Les dones continuen despuntant i són 6.500 donants més

Aquest 2023 continua la distància entre el nombre de donants de sang homes i el de dones amb una diferència de 6.419 donants. Una diferència que s’engreixa en gairebé 400 donants més i que es repeteix per cinquè any consecutiu. Amb 92.583 donants, les dones marquen una clara distància amb els homes pel que fa a donació des del primer indici que va revertir la tendència històrica, l’any 2017. Amb tot, com que poden donar menys vegades, la xifra de donacions que se’ls pot computar és encara més baixa que els homes.

El 0+ és el grup sanguini majoritari

Alguns grups sanguinis són més freqüents que altres. A Catalunya destaquen l’A+ i el O+, que coincideixen amb els grups amb major nombre de donacions.

  • A-20.276donacions
  • A+83.561 donacions
  • AB-1.429 donacions
  • AB+6.331donacions
  • B-3.596donacions
  • B+16.339 donacions
  • O-27.405 donacions
  • O+88.720 donacions

Per contra, només el 7% de la població té el 0-, l’universal. Això significa que les persones amb aquest grup sanguini poden salvar les vides de tothom. És un tipus de sang imprescindible, ja que és la que es transfon quan no hi ha temps de comprovar el grup sanguini del receptor.

El Banc de Sang i Teixits és un banc de vida amb una activitat integral que va molt més enllà de posar a disposició dels pacients la sang, el plasma o les plaquetes que necessiten per als seus tractaments.  Ho fa igualment amb els teixits, les còrnies, la llet materna, el cordó umbilical o la placenta, i les cèl·lules, gràcies al gest altruista de milers de donants. A més, en el camp de la recerca, actua de plataforma de teràpies cel·lulars i teràpies avançades al servei d’hospitals i centres de recerca, aportant una nova esperança a molts pacients gràcies als nous medicaments elaborats a partir de gens, teixits o cèl·lules humanes.