L’edat mitjana dels pacients que reben sang arriba als 73 anys

  • Les necessitats de sang es concentren actualment en pacients que tenen més de 70 anys
  • Les patologies cròniques lligades a l’augment de l’esperança de vida són les que requeriran més sang en el futur
  • El 14 de juny se celebra el Dia Mundial del Donant de Sang amb una donació especial al Palau de la Generalitat i un acte institucional al Palau Reial de Pedralbes
  • Les dones continuen liderant la donació de sang per quart any consecutiu, però calen més donants nous
  • 65.000 persones reben sang cada any a Catalunya

La mitjana d’edat dels homes adults transfosos als hospitals catalans ha augmentat fins als 73 anys en la darrera dècada, quan havia estat de 69 quinze anys enrere. En el cas de les dones, arriba als 75 anys, quan era de 72. Un augment que és conseqüència de l’augment de l’esperança de vida i un fet que significa que les persones ingressades que necessiten algun component sanguini; hematies, plasma o plaquetes, són en l’actualitat, significativament més grans.  A Catalunya 65.000 persones reben sang cada any.

La demanda global de sang s’ha mantingut estable durant la darrera dècada, com ho demostren també les xifres de donants. Gairebé el 82% de la sang que es transfon actualment és d’unitats d’hematies, al voltant de 240.000 bosses, el 6,6% és de plasma, unes 27.000 unitats i l’11,7% és d’unitats de plaquetes, pels volts de 36.000. Aquesta darrera és la demanda que més ha augmentat en quinze anys per l’edat dels pacients i les afeccions cròniques. La mitjana d’unitats transfoses per pacient ha disminuït lleugerament en deu anys i és de 2,2 bosses.

L’estalvi de sang aconseguit gràcies a les millores de les tècniques quirúrgiques i anestèsiques ha estat significativa en la darrera dècada, una tendència que ha anat acompanyada per l’increment dels usos més racionals de la sang i l’aparició de nous fàrmacs, causes que han jugat rolls alternatius a la transfusió. Tot i això, l’augment de l’esperança de vida ha fet que es mantingui la demanda amb noves necessitats associades a les patologies cròniques de l’edat: fan falta 1000 donacions diàries a Catalunya per cobrir tots els pacients que ho necessiten i que suposen un total de més de 300.000 transfusions l’any, entre hematies, plasma i plaquetes Una crida que és especialment necessària a les portes de l’estiu, quan els hàbits de les persones que donen canvien i l’estoc corre el perill de disminuir considerablement.

En els darrers 15 anys, els majors de 65 anys són un 16% més

De fet, segons dades de l’IDESCAT, l’augment de l’esperança de vida és molt significatiu. En els darrers quinze anys, el grup d’edat a partir dels 65 anys ha passat del 16,42% al 19,04%, això representa un increment del 16%. I això explica que la mitjana d’edat dels pacients hagi passat dels 71 als 73 anys en dotze anys.

“Com més grans ens fem, més patologia crònica hi ha i més demanda de concentrats d’hematies i de plaquetes, especialment”, explica Joan Ramon Grífols, director assistencial del Banc de Sang i Teixits.  Però, per contra,  hi ha hagut una reducció que va associada sobretot a “la millora de les tècniques quirúrgiques i anestèsiques, als programes que promouen un ús més òptim de la sang i a l’ús d’alternatives a la transfusió a través de nous fàrmacs”, puntualitza.

En casos com algunes intervencions de maluc o de genoll, la transfusió s’ha arribat a disminuir en més d’un 70%. Per contra, els pacients amb patologia crònica com són els afectats per insuficiència cardíaca, per malalties pulmonars o per infarts, han precisat moltes  més bosses d’hematies que anys enrere, un 34% de més.

De fet, el grup de pacients de més de 70 anys representa el gruix majoritari dels receptors de sang (un 56,6%). L’altre grup d’edat més important és el de 80 anys en endavant i representa el 32% dels transfosos. Aquest grup registra l’increment més rellevant respecte el que passava al 2007 i ha crescut en un 34%.

Aquestes són les últimes xifres que es tenen extretes d’un estudi que s’ha fet públic ara, elaborat just abans de la pandèmia entre els 64 serveis de transfusió catalans. Des del 2007 que no hi havia hagut un altre estudi epidemiològic global que aportés una visió general de l’activitat de transfusió als pacients d’arreu de Catalunya.

El nombre de donants es manté, però calen més donants nous

El 14J és el dia especial d’agraïment a totes les persones que han donat sang, plasma o plaquetes i que aquest 2022 han estat, 192.208. D’aquestes, 179.149 persones han donat sang, 11.826 han donat plasma i 1233, plaquetes, una tendència que s’ha estabilitzat en els darrers anys.

Durant el 2022, 23.514 persones  s’han estrenat com a donants de sang, una xifra que es va recuperant, però que es troba lluny dels números prepandèmia del 2019.  El grup de donants nous més nombrós és el de la franja d’edat més jove, d’entre els 18 i els 25 anys, que amb 9.438, concentra el 40% de tots els que han donat per primera vegada. Tot i això, cal augmentar especialment els donants nous joves, perquè són els que a la llarga, agafen el relleu dels qui es ‘jubilen’ o no poden continuar donant. D’altra banda, aquest 2022 és el quart any consecutiu que les dones marquen una clara distància amb els homes pel que fa a donació. Dels 179.149 donants registrats l’any passat, 86.553 van ser homes i 92.596, dones.

Enguany, un dels reptes engegat pel Banc de Sang és el d’arribar a les 50.000 donacions de plasma anuals el 2025. Amb l’objectiu de donar resposta a la necessitat creixent d’aquest component sanguini s’ha engegat el Repte Catalunya Plasma 2025.

Donació especial al Palau de la Generalitat amb motiu del 14 J

Dimecres 14 durant tot el dia, de les 9h a les 19h es farà una campanya de donació especial al Palau de la Generalitat. Està previst que el president de la Generalitat,  Pere Aragonès, i d’altres consellers del Govern facin donació de sang durant la campanya. Qui hi vulgui participar cal que s’apunti al web www.donarsang.gencat.cat/gencat i reservi hora.

A la tarda, se celebrarà l’acte institucional del Dia Mundial del Donant de Sang al Palau reial de Pedralbes, organitzat conjuntament amb la Federació Catalana de Donants de Sang de Catalunya, on s’homenatjarà una vintena de donants i entitats per la seva implicació amb la donació.

Durant tota la setmana, els centres fixos i les campanyes de donació de sang, lluiran cartells i missatges d’agraïment amb motiu del 14J.

 

Entitats Homenatjades per part BST

  • Club Esportiu Mossos d’esquadra. Per organitzar la “Marató Vermella” amb la participació de més de 42 comissaries de Mossos d’Esquadra a tot Catalunya: s’han fet més de 3.000 donacions i més de 500 nous donants.
  • Escola Mare de Déu de Lourdes de Mataró. Pel seu compromís amb la donació de sang en els projectes Aprenentatge i Servei.
  • Banc de Sabadell. Per la seva implicació històrica amb el Banc de Sang. Fa 20 anys que acull campanyes de donació a les instal·lacions de Sant Cugat on s’hi han fet 54 col·lectes.
  • Mel i Mató. Duet musical que s’ha distingit per la seva solidaritat constant amb la donació, actuant cada any incansablement en les maratons de Reus.
  • Plus Fresc. Empresa lleidatana amb un fort compromís des de fa anys amb la donació de sang i de plasma amb moltes iniciatives i campanyes de donació pels seus empleats i clients.
  • Ajuntament de Mollet. Han estat model a seguir des que el 2006 van impulsar juntament amb l’Associació de Donants de Sang del Vallès Oriental la campanya durant la festa major.

Persones homenejades per part de La Federació:

  • Pilar Xifré Guiteras (Barcelona). Vicepresidenta de l’Associació de Donants de Sang de l’Hospitalet de Llobregat. Aporta els coneixements professionals de protocol a la donació i és clau en moltes campanyes.
  • Jorge Señor Tejerina (Barcelona). 65 anys de donant i 100 donacions, s’ha implicat en la donació de fa anys des de Corbera de Llobregat.
  • Jordi Sala Sánchez (Barcelona). Ha donat durant més 40 anys i més de 110 donacions, últimament també ha estat receptor de sang. Implicat en l’Associació des de 2005.
  • Mª Eugenia Sánchez Carreté (Barcelona). Tècnica de Salut a l’Ajuntament de Barcelona, implicada des de 2010 en la causa i referent del voluntariat del BST Hospital Clínic.
  • Lluïsa Capellà Pi (Girona). Referent en la donació de sang i plasma al Baix Empordà, model i exemple a seguir per la implicació associativa.
  • Mª Rosa Costa Vidal (Girona). En el camp de les donacions de sang i plasma, ha passat per multitud de llocs i d’implicacions.
  • Joan Fernández Cuenca (Girona). Delegat a la Ciutat de Girona, sempre s’assegura que hi hagi presència de voluntariat arreu, tant en equips mòbils, com a les campanyes l’Hospital Trueta.
  • Mª Lluïsa Visa Folch (Lleida). Per liderar i valorar la tasca altruista, per aconseguir delegades arreu i ser referent de xerrades en els centres educatius.
  • Antònio Farré Pons (Lleida). Per la seva constant trajectòria com a donant de sang, plaquetes i plasma; exemple i referent de futurs joves donants.
  • Isabel Sales Vall (Alt Camp). Donant implicada en la donació amb els donants i l’associació, sempre disposada a ajudar.
  • Francesca Cunillera Jané (Baix Penedès). Donant, delegada, solidària, incansable amb la seva tasca d’ajudar en tot incondicionalment.
  • Cinta Chavarria Bel (Terres de l’Ebre).  Tortosina molt implicada en la donació de plasma. Fa anys que cada mes ve a l’hospital Verge de la Cinta a donar plasma.
  • Miquel Arnau Corominas (Solsonès). Va començar com a delegat del Banc de Sang al Solsonès l’any 2001, va ser el fundador de l’Associació de Donants de Sang del Solsonès el 2009.
  • Josep Mª Bertrans Claris (Osona). Delegat d’Olost i donant de sang d’un grup molt buscat –A.
  • Angeleta Orpella Gra (Urgell). Homenatge especial a la geganta de la Sang pel seu desè aniversari.