El Banc de Sang i Teixits, ASFUNCAT i l’Hospital Clínic coordinen i agilitzen el trasllat dels donants de teixits

banc de teixits
  • L’Associació d’Empreses de Serveis Funeraris de Catalunya (ASFUNCAT) gestionen el Centre de Servei de Recollides que centralitza el trasllat dels donants difunts a centres hospitalaris d’arreu de Catalunya que no fan l’extracció
  • La iniciativa forma part d’un ampli acord entre el Donor Center, entitat depenent del Banc de Teixits i de l’Hospital Clínic que coordina les donacions a tot Catalunya, i ASFUNCAT, per difondre i estimular la donació de teixits
  • Dimecres 7 de juny se celebra el Dia del Donant d’Òrgans, Teixits i Cèl·lules
  • Més de persones 15.929 pacients s’han beneficiat aquest 2022 de la donació de teixits, encara que actualment fan falta més donants

La donació de teixits després d’una defunció és un procés més àgil a partir de l’acord de col·laboració signat entre el Banc de Sang i Teixits (BST) i de l’Hospital Clínic, que integren el Donor Center, i l’Associació d’Empreses de Serveis Funeraris de Catalunya (ASFUNCAT). Les empreses funeràries s’han implicat així formalment al circuit de donació de teixits amb el nou Centre de Servei de Recollides que s’encarrega del trasllat dels donants difunts als centres hospitalaris corresponents, per a fer el procés d’extracció de teixits. Aquest és un trasllat en ocasions necessari, ja que no tots els hospitals estan preparats per a fer-ho.

L’acord es fa públic coincidint amb el Dia del Donant d’Òrgans i Teixits, el 7 de juny i agilitza considerablement el circuit de donació de teixits. Les entitats signants pretenen facilitar l’operativa logística de la donació, sigui al territori que sigui,  i compartir la tasca de difusió i promoció de la donació de teixits i els valors socials que comporta.

La nova participació de les empreses funeràries en la donació de teixits, tanca el cercle d’un procés social que requereix la implicació  i coordinació entre diferents entitats. “Les empreses funeràries de Catalunya associades a ASFUNCAT refermen el seu compromís amb la societat sumant-se a aquesta iniciativa”, apunta el president d’ASFUNCAT, Josep M. Mons.

 

Any 2022: la donació de teixits es recupera

Aquest passat 2022, 1749 persones han donat els seus teixits després de morir, un 14,5% més que el 2021 (1524). Una xifra que ha assolit els nivells de donació d’abans de la pandemia, un període durant el qual la donació va quedar greument afectada. Motiu pel qual, actualment és necessari encara augmentar el nombre de donants per satisfer la demanda hospitalària de moltes especialitats mèdiques vinculades a la cirurgia.

A diferència de la donació d’òrgans, on el temps és crucial, els teixits donats, un cop obtinguts, s’han de processar i es poden emmagatzemar per ser distribuïts segons necessitats. El 2022, més de 15.929 pacients s’han beneficiat dels distribuïts pel BST gràcies a la donació després de la mort de difunts procedents de 38 centres hospitalaris catalans. Aquest és un acte solidari que va permetre millorar la qualitat de vida d’aquests pacients gràcies a la donació de diferents teixits.

En total, durant el 2022, el Banc de Sang i Teixits va distribuir 2.990 còrnies, 304 peces de teixit cardiovascular, com vàlvules cardíaques i segments vasculars, 11.958 unitats de teixit múscul esquelètic (ossos, tendons o lligaments) i 677 de pell.

 “En la majoria dels casos, els teixits humans només es poden donar després de la mort, però és important saber que els teixits també es poden donar mentre som vius”, comenta la directora del Banc de Teixits, Anna Vilarrodona. Per exemple, “quan es produeix un naixement, que es pot  obtenir la membrana amniòtica”, afegeix.

 

Un donant de teixits pot ajudar més de 100 persones

Cada dia hi ha 5 persones a Catalunya que reben algun dels teixits que obté, processa i subministra el Banc de Teixits.

Els teixits no es poden fabricar i només es poden aconseguir de donacions altruistes, d’aquí que la donació sigui un acte solidari que beneficia el conjunt de la societat i que cal promoure, ja que salva vides i millora substancialment la qualitat de vida de molts pacients.

Mentre que un donant d’òrgans pot arribar a set receptors diferents, un donant de teixits pot ajudar més de 100 persones. “Un exemple, n’és el cas de les vàlvules cardíaques, que es poden trasplantar per tractar nens que neixen amb defectes cardíacs, i també per reemplaçar vàlvules cardíaques en els adults”, explica la directora del Banc de Teixits.

 

Fer-se donat de teixits

La donació de teixits és un acte altruista a través del qual una persona o la seva família manifesta la voluntat que, a partir del moment de la seva mort, qualsevol part del seu cos o alguna en particular pugui ser utilitzada per ajudar altres persones.

Per a molts donants i els seus familiars és reconfortant pensar que després de la mort es pot ajudar altres persones, per a les quals el trasplantament és l’única alternativa per continuar vivint o fer-ho amb millor qualitat.

 

Testimonis de donants de teixits

El Javi Martínez va recuperar la visió d’un ull en plena adolescència gràcies a un trasplantament de còrnia. Com ell, són moltes les persones que s’han beneficiat de la donació de teixits. Algunes d’elles han explicat el seu testimoni al Blog Moltesgracies.net.