El desconfinament fa baixar les reserves de sang aquesta Pasqua

  • El Banc de Sang anima a la donació abans de Setmana Santa, un moment en què les donacions baixen, però les necessitats dels hospitals es mantenen
  • Les plaquetes, les més afectades en aquest descens de donacions
  • Recull el teu ou de pasqua si vens a donar sang a qualsevol hospital

El pla de desconfinament de Catalunya ha fet baixar les donacions de sang aquests últims dies. Des que es va flexibilitzar la mobilitat, el nombre de persones que s’han apuntat a donar sang ha anat baixant dia a dia.

I els pròxims dies es preveu que les donacions de sang puguin recular fins a un 20%. Els hàbits de la ciutadania s’han anat modificant a causa de la Covid, mentre que els hospitals mantenen les necessitats per als malalts.

A partir d’avui s’ha habilitat un espai a la web donarsang.gencat.cat per poder visualitzar, a temps real, l’estat de les reserves de les lliteres dels propers dies. D’aquesta manera, el donant pot apuntar-se els dies que és més necessari.

Arran de la Covid, és convenient reservar hora per donar sang a qualsevol dels hospitals de Catalunya on hi ha un espai fix per donar sang cada dia i també a les campanyes mòbils. D’aquesta manera, s’eviten acumulacions i es mantenen les mesures de seguretat per prevenir la Covid.

Cada dia calen al voltant de 1000 donacions per poder garantir el subministrament de components sanguinis a totes les persones que ho requereixin.

Aquesta baixada de donacions afecta a les plaquetes, ja que són el component sanguini amb una vida més curta. Caduquen al cap de 5 dies i cal unir les donacions de sang de fins a 5 persones per aconseguir una dosi necessària per a un sol pacient.

Ous de Pasqua simbòlics per als donants

Per agrair el gest de venir a donar sang durant aquestes dates més crítiques, tots els punts de donació hospitalaris disposaran d’ous de pasqua fets per col·lectius de dones vulnerables a l’Índia. Una acció conjunta amb la Fundació Vicente Ferrer que vetlla per la implicació dels grups més desfavorits de l’Índia, especialment dones, per aconseguir un desenvolupament sostenible i justícia social.

A més, dins d’aquests ous hi haurà missatges de persones que han necessitat sang. Exemples com la Maria que ens diu “si et tingués al davant, la veritat, no sabria què dir-te. Com puc explicar-te que, sense tu, avui no seria aquí?” o el Joan que recorda “potser en uns dies oblides la teva donació. Jo la recordaré sempre. Gent com tu va salvar la vida al meu pare“. També la Lauranecessito 3 bosses de sang cada 3 setmanes. Em faria molt feliç un dia poder ser donant, com tu“; la MariaSóc aquí gràcies a tu! M’encantaria conèixer-te i, com que no puc, com a mínim et faig arribar un missatge: ets (cor)“; i el Rocels donants de sang salven vides. Donacions de sang com la teva han fet que jo avui segueixi sa i gaudint

Vine a buscar el teu!

Per venir a donar sang reserva la teva llitera a través del web donarsang.gencat.cat. De forma general, pot donar sang qualsevol persona que tingui bona salut i que compleixi les següents condicions bàsiques:

– Tenir entre 18 i 70 anys
– Pesar 50 quilos o més
– En cas de ser dona, no estar embarassada

 

Catalunya té un grup de 38 donants d’un tipus rar de plaquetes que fa torns setmanals per donar