Vanessa Pleguezuelos: “A vegades tens més ganes de donar del què pots”

Vanessa Pleguezuelos, cap del Banc de Llet Materna

La Vanessa Pleguezuelos, cap del Banc de Llet Materna de Catalunya, és una de les darreres donants que s’ha estrenat al Banc. Des de l’altra banda de la barrera, ha pogut posar-se a la pell de les donants i conèixer com és d’exigent la lactància amb l’afegit de la donació.

Ser donant és com t’imaginaves?

Vanessa PleguezuelosM’imaginava que l’experiència era dura, el fet de tenir un bebè  o a vegades tenir-ne dos i ser donant, m’imaginava que era complicat. Però ara ho sé del cert. És d’admirar la feina que fan les donants perquè no és com una donació de sang, que puges a l’autobús, et treuen sang, i te’n vas. És dia a dia, trobar un moment, que algú t’agafi la criatura. És molt exigent.

M’imaginava que l’experiència era dura, però ara, ho sé

Has trobat fàcil, fer-te donant?

Per fer-te’n, tot són facilitats. El protocol comença per anar a un centre del Banc de Sang, cosa que està molt bé perquè només hi hauràs d’anar una vegada. Jo sóc de Sant Boi i vaig anar a Bellvitge, em van fer el qüestionari i l’analítica. I vaig trobar molt bo que la infermera s’adaptés al meu horari, em van atendre molt bé. Però la comoditat més gran de la donació és que et vinguin a buscar sempre els potets a casa.

Cal molta voluntat?

Mira, moltes vegades diem; ‘et podràs extreure més llet si tens la criatura enganxada en un pit, i en l’altre te l’estàs traient’. Però això no és fàcil, la criatura no s’està quieta. Amb una donació de llet, amb cada potet, estàs mitja hora, és diari, has de trobar un moment i a vegades no el trobes, i no pots donar, i quan el trobes, potser acabes de donar el pit fa poc i no tens tanta quantitat com tu voldries i l’has de guardar. A vegades tens més ganes de donar del què pots.

Vanessa Pleguezuelos, cap del Banc de Llet Materna

Quan trobes el moment, tu?

És un ‘encaje de bolillos’ i que s’ajunti tot, que la nena dormi, tenir temps de rentar-te bé les mans, tenir-ho tot esterilitzat i a punt, no és fàcil. I potser t’ho col·loques tot, i just la nena es desperta i ja està, tu, te l’has de posar al pit. I res, no pots fer-ho.

Per això, socialment ara es reclama que sigui cosa de la parella ….

Si, precisament, no sempre pot ser, però jo aprofitava per donar quan la meva parella era a casa, que estigués per la nena, o a les migdiades de la tarda. Perquè a la nit, està molt bé, però és molt més complicat. Aixecar-te, rentar-te les mans, fas soroll, ho has de preparar tot…. Una cosa és donar el pit a la nit, però la donació és difícil. I als matins està molt bé, perquè  tens molta més llet que a la tarda, però has d’aconseguir aixecar-te mitja hora abans que la nena i  si ha estat una nit de molt pit i de despertar-se molt, és impossible.

És la donació més militant, la de la llet?

La sensació a vegades és d’anar a contracorrent, que vols anar cap a una direcció però tot et ve en contra. I quan ho pots fer, no tens tanta quantitat o no seria el moment més idoni per tenir llet. Per això que és una donació a consciència, de mares molt compromeses.

La sensació a vegades és d’anar a contracorrent perquè tot et ve en contra

Com t’ha afectat la incorporació a la feina? Moltes donants és quan paren…

Vanessa Pleguezuelos, cap del Banc de Llet MaternaLa meva idea al tornar a treballar era extreure’m llet per a la nena i, si podia, continuar donant.  Vint dies abans de començar a treballar vaig fer-me com un petit banc de llet propi i vaig congelar com si anés a donar. L’objectiu era provar si ella s’ho prendria amb biberó, i efectivament, fa funcionar. Per tant tot el que tenia guardat, li vaig donar a ella. Llavors, vaig pensar que em trauria dos biberons, un per ella, i l’altre per la donació. Però és clar, ni el temps, ni la quantitat van de la mà. I per ara, m’està essent difícil. Hi ha dies que no tinc temps perquè tinc reunions fora. El tema és que la nena em reclama més del que em trec, ara té 8 mesos i demana biberons de 100 ml i a vegades no arribo. Jo volia donar fins l’any, era la meva idea, però no sé què passarà.

Quan vas començar, et va costar?

Vaig començar quan la meva filla tenia dos mesos i llavors tenia molta més quantitat. No em va costar perquè ja ho havia provat abans, amb el tirallet. Anava amb l’avantatge d’haver-me ‘entrenat’!.

El tema higiènic és massa farragós?

El tema higiènic és súper important, juga en contra a la donació però s’ha de fer si vols que la teva llet es faci servir. Me n’adono que és un pal, és complex, i molt farragós. I ens roba gran part de l’estona . És una parafernàlia, però és clau. Has de canviar un bolquer i llavors rentar-te corrents les mans.  Jo feia servir molt l’sterilium perquè és molt fàcil i te’l poses sovint. És una cosa que aconsellem, perquè et permet anar més ràpid que fregar-te moltes vegades les mans.

El tema higiènic juga en contra la donació, però s’ha de fer, és impepinable

Quin és el motiu pel qual hi ha llet no aprofitable?

Perquè està contaminada. I això vol dir que ha fallat la higiene. Realment és molta l’estona que t’estàs per treure’t un potet de llet. Sobretot aquestes mares que no tenen una superproducció i que es volen estimular per donar llet, encara que siguin 50 o 20 ml. I si no han fet tota la preparació bé, d’higiene, no val la pena. Pot passar que hagin invertit molta estona en una donació que  potser està contaminada perquè no s’han rentat les mans, o no han tocat el material com tocava o no han esterilitzat les peces del tirallets…Encara que sigui farragós, s’ha de fer. No hi ha més opció. És impepinable.

T’imagines com ho fan les mares que tenen dos fills o bessons?

Si per les que tenen súper-producció, ja és exigent,  per a la resta, cal molta convicció perquè amb més d’un fill té un mèrit enorme.

Falten donants?

Tenim prou llet per cobrir les necessitats de tots els prematurs que ho necessiten, però cal continuar fent-ne difusió perquè de donants, sempre en calen.

I si et pregunten perquè t’has fet donant?

A banda de pensar en els nens prematurs, volia saber què és el que viu una donant, com es passa, posar-me a la seva pell. I a més, és molt bonic poder dir a la teva filla que té germans de llet.

Què canviaries ara, després de l’experiència?

Crec que és súper important que transmetin al transportista que ve a buscar la llet la cura que han tingut en extreure’s la llet. Perquè si volem que aquest or blanc sigui òptim i no estigui contaminat, cal que el transportista tingui també aquesta sensibilitat. A mi, un em va venir sense guants tot i que ho marca el protocol, i li vaig dir que no toqués el producte, li vaig posar dins una bossa i jo mateixa vaig col·locar els potets dins la nevera amb neu carbònica que han de pujar a casa. Si no pugen amb la nevera, que no els donin la llet, que ens truquin.

On han de trucar?

Tenim un equip d’atenció a la donant excel·lent amb la Cristina, la Mariluz i l’Anna. Per a qualsevol dubte, qualsevol cosa que variïn en la condició de donant, prendre’s qualsevol medicament o si estan malaltes, hi poden comptar. Perquè  són excel·lents en la seva tasca, s’ho prenen en serio i estan per ajudar-les. Les donants han de saber que no estan soles, que hi són elles.