La mitjana dels qui reben sang supera els 72 anys

Maria Josep Rovira, donant de 70 anys
  • Les necessitats de sang van lligades a l’augment de l’esperança de vida, que a Catalunya ja és de 84 anys
  • Aquest és un període en què és especialment necessari donar sang, ja que durant les vacances les donacions baixen
  • Les necessitats de sang als hospitals es mantenen, especialment per als pacients de 72 anys, edat mitjana dels receptors

La necessitat de rebre sang augmenta segons l’edat del pacient. En aquests moments, la mitjana d’edat dels receptors de sang a Catalunya ja supera els 72 anys, i d’aquests, un 52% són homes i un 48% són dones. Aquest és un factor que va lligat a l’augment de l’esperança de vida, i si bé a l’any 2000 a Catalunya era de 79 anys, al 2016 ja arribava gairebé als 84.

Cal tenir en compte que una de cada cinc persones necessitarem sang o derivats de la sang al llarg de la vida, i per això cal conscienciar-nos de mantenir les donacions regularment. A Catalunya, es necessiten 250.000 donacions anuals i cal fer una crida especial a partir d’ara, que arriba l’època de les vacances.

A partir del mes de juliol les necessitats de donants es manté, però el canvi d’hàbits dels ciutadans, que es desplacen de població per les vacances, fa que disminueixi considerablement la donació de sang.

Donants amb 70 per a receptors de 70

Es dona el cas que des de fa uns anys, el límit d’edat per a donar sang s’ha allargat fins als 70 anys ja que es considera que hi ha molts donants amb bona salut que poden donar fins passada la jubilació. Així, gairebé s’iguala el límit d’edat per poder donar amb la mitjana dels pacients que en reben.

Els donants amb aquesta edat són els que reben el carnet de ‘donant per sempre’ del Banc de Sang i Teixits. Aquesta és una forma de reconeixement simbòlic per haver mantingut el gest de donar fins als 70. En el que va d’any, un total de 828 persones han rebut aquest carnet, en el qual se’ls emplaça a continuar ajudant en la tasca de donar sang de moltes altres maneres: buscant algú altre que doni sang i faci el relleu als donants de 70 anys, difonent la necessitat de donar sang entre amics i família o acompanyant algú altre en la primera donació.

Aquest és el cas de Maria Josep Rovira, donant de Terrassa que va estar donant s als 70 anys. Al blog Moltesgràcies  hi trobareu moltes històries de donants, però també de receptors, com la Júlia Hernández, trasplantada de fetge, les bessones amb talassèmia, Marta i Imma, o la Diana Gil, que va patir una hemorràgia abdominal, que expliquen què ha suposat per a ells el fet d’haver rebut sang quan la necessitaven.