El 14 de juny celebrem el Dia Mundial del Donant de Sang

  • Aquest divendres, 14 de juny, se celebra el Dia Mundial del Donant de Sang per agrair l’altruisme dels donants
  • Cada any, 70.000 persones reben una transfusió de sang a Catalunya
  • L’acte d’homenatge als donants serà per primera vegada al Palau de la Generalitat divendres a les 17 hores
  • Durant tot el dia 14 hi haurà també campanya de donació de sang al Palau on, per primera vegada, també es podrà donar plasma
  • Les sales de donació dels hospitals tindran un ambient festiu tota la setmana, en el marc de la campanya “El dia de la gent guapa”
  • S’activaran missatges d’agraïment als donants, amb les etiquetes #eldiaD i #gentguapa
  • La meitat de les donacions s’utilitza per tractaments de càncer o anèmies i un terç per a persones que han patit algun tipus d’accident
  • En aquests moments, les reserves de sang dels grups Rh negatiu estan més baixes del que és habitual, en el cas del 0 negatiu només hi ha sang per als 3 propers dies

Aquesta és una setmana de crida perquè la ‘gent guapa’ de Catalunya anem  a donar sang coincidint amb la celebració, el divendres 14 de juny, del Dia Mundial del Donant de Sang. Amb aquesta cita, l’Organització Mundial de la Salut vol homenatjar les persones que donen sang per ajudar a salvar vides i aconseguir així que tots els països siguin autosuficients en disposar de sang per poder atendre els malalts.

Al món cada dia hi ha 310.000 donacions de sang, de les quals prop d’un miler són a Catalunya i 6.000 a tot l’Estat. A Catalunya ja fa anys que som autosuficients en sang, amb 250.000 donacions l’any.

Cal tenir en compte que una de cada cinc persones necessitarem sang o derivats de la sang al llarg de la vida, i per això cal conscienciar-nos de mantenir les donacions regularment.

La setmana dels ‘piropos’ i la #gentguapa

Aquesta setmana, el Banc de Sang vol ‘posar vermells’ els donants recordant-los com són de “guapos, bonics, valents, preciosos i cracks”. Aquests seran alguns dels ‘piropos’ que es veuran els bancs de sang dels hospitals catalans escrits en cartells i bafarades amb els quals els donants es podran fer fotos.

L’objectiu és també fer visible la donació a les xarxes, i l’agraïment als donants amb floretes acompanyades de les etiquetes #gentguapa i #diaD.

 

Acte institucional i donació de sang al Palau de la Generalitat

A les 17 hores es celebrarà l’acte institucional del Dia Mundial del Donant de Sang al Saló Sant Jordi, on s’homenatjarà una vintena de donants i entitats pel seu altruisme i implicació en la donació de sang. L’acte comptarà amb la presència del President de la Generalitat de Catalunya, Quim Torra, la Consellera de Salut, Alba Vergès, així com representants del Banc de Sang i Teixits i la Federació de Donants de Sang de Catalunya, entre d’altres.

Al Palau de la Generalitat també hi haurà campanya de donació de sang 10 a 20 hores a la Sala Clavé. A més, per primer cop es podrà donar plasma al Palau. En aquest cas, cal fer-ho amb cita prèvia en aquest link, trucant al 935573630 o enviant un email a plasma@bst.cat.

A Catalunya es necessita gairebé el doble de plasma del que es recull actualment per a ser autosuficient i per això el Banc de Sang ha intensificat les donacions de plasma recentment. Fruit d’aquest esforç, l’any 2018 es van doblar les donacions a Catalunya, amb prop de 20.000 plasmafèresis, i en el que portem d’aquest 2019 ja se sumen més de 8.000 donacions.

Enguany 1.000 persones ja s’han estrenat en la donació de plasma, un tipus de donació similar a la de la sang però que dura 45 minuts. Qui vulgui estrenar-se com a donant de plasma pot apuntar-se al web donarsang.gencat.cat/plasma.

Reserves baixes de 0 negatiu i l’A negatiu

Avui a Catalunya hi ha sang per a les necessitats dels malalts dels propers 9 dies, un nivell que es considera normal. Tot i això, dels grups negatius les reserves són més baixes. Del 0 negatiu, per exemple, l’anomenat donant universal, només hi ha sang per als 2 propers dies. Així que la crida va adreçada especialment a aquest grup de donants i al de l’A-.

Per a qui s’usa la sang?

La meitat de les donacions s’utilitza per tractar malalties com el càncer o l’anèmia. I en molts d’aquests tractaments, també calen plaquetes perquè la quimioteràpia les destrueix. Un 30% de les donacions són per a persones que han tingut accidents i, en aquests casos, és especialment necessària la sang del grup 0 negatiu, el donant universal, perquè no hi ha temps de comprovar el grup sanguini de l’accidentat.

La resta de les donacions es destinen a intervencions quirúrgiques i trasplantaments, un àmbit al qual s’hi dedica el 10% de les donacions i també als usos relacionats amb l’obstetrícia i la ginecologia, com les hemorràgies postpart, que suposen el 3% del consum. De fet, cada any unes 1.500 dones salven la vida gràcies a les transfusions que reben, en algunes ocasions de fins a 20 bosses, durat el part.

On donar

Al web www.donarsang.gencat.cat els ciutadans poden buscar fàcilment quin és el punt de donació més proper al seu domicili.

Per ser donant de sang cal complir les següents condicions bàsiques:

  • Tenir entre 18 i 70 anys
  • Pesar 50 quilos o més
  • Trobar-se bé de salut