Quan és millor extreure’s la llet per donar?

Imatge de DitsPetits "El Camí de la llet"

Per a les mares que vulgueu fer-vos donants de llet, és útil que sapigueu que el millor període és a partir dels 15 dies del naixement del nadó, quan el petit ha recuperat el pes del naixement, i fins als tres mesos. Us serà més fàcil produir llet extra per a donar si ho feu en aquest interval de temps i ho podreu mantenir a la llarga.

La responsable que en aquestes primeres setmanes sigui més fàcil extreure’s llet és la falta d’acció d’una proteïna anomenada FIL (Factor Inhibidor de la Lactància) que manté a ratlla la producció de llet i competeix amb les dues hormones responsables de la producció de llet: la prolactina i l’oxitocina. El cas és que durant els primers mesos, i com més extracció de llet hi ha, menys actua.

Així, si durant el primer període un nen mama molt, o una mare s’extreu llet, també s’extreu l’inhibidor FIL i en les hores posteriors, es produirà molta més llet. Si en canvi, el nen mama poc, l’inhibidor es queda a dins i el pit fabrica poca llet. A més, s’ha de tenir en compte que al cap de 6 mesos, els nivells de prolactina tornen a la proporció de l’embaràs i el FIL agafa més protagonisme en la producció de llet.

Factors a tenir en compte abans de donar

Donant Layla Pajuelo
Layla Pajuelo, donant, i el seu fill

Abans de fer-vos donants de llet, heu d’assegurar-vos que ja heu establert de manera normalitzada la lactància amb el vostre fill i que no teniu cap problema. Que no hi hagi dolor, i també que estigueu motivades perquè l’ideal és que sigui una activitat regular. A partir de l’inici, ho podeu mantenir tant de temps com vulgueu.

Durant el període que sigueu donants de llet, us serà útil que l’extracció formi part de la rutina diària. Es recomana aproximadament una extracció al dia com a mínim, ja que si ho feu només ocasionalment, us serà més difícil mantenir-ho.

En els casos que més es recomana és quan hi ha hiperproducció de llet.

  • Què fa l’oxitocina?
    És l’anomenada hormona de “l’amor” i la responsable de la pujada de la llet. Les fibres es contrauen i ‘espremen’ la llet. S’activa per la succió del nen (estímuls tàctils) i per estímuls sensitius, quan la mare sent el plor del nen, per exemple, hi pensa o olora la seva roba. És aquell moment en què la mare sent el flux de líquid i el pit se li omple de llet i goteja. Per contra, la por, la falta de confiança, situacions de tensió o la ingesta d’alcohol, poden bloquejar aquesta hormona. Per això és tan important la tranquil·litat per la mare donant.
  • Què és la prolactina?
    És l’hormona encarregada de fabricar la llet. Cada vegada que el nen mama, s’allibera un riu de prolactina a la sang i aquesta dona l’ordre de fabricar llet a les cèl·lules dels alvèols, de la glàndula mamària. Si el nen té poca gana o les tomes estan molt separades i  mama poc, es produirà menys llet.

Trucs per aconseguir més llet si vols donar

L’Alba Padró ha estat amb els nostres professionals del Banc de Llet Materna que estan als hospitals per aclarir-nos els dubtes més freqüents entre les mares.

Alba Padró al Banc de Llet Materna
L’experta en lactància, Alba Padró, al Banc de Llet Materna

Segons l’Alba, s’han de tenir en compte diversos factors a l’hora de decidir ser donant. Per començar, “la lactància ha de ser plaent i eficaç”, aquesta és la base, que no hi hagi ni dolor ni cap problema. I tenir en compte que tot serà més fàcil si la donació comença abans dels 3 mesos. “Aquest és un moment clau, perquè és el moment en què  la glàndula entén com funciona això de donar el pit, la producció es regula, i ja no hi ha l’excés de llet de l’inici perquè no es podria aguantar. Per tant, costarà més començar aleshores amb el tirallets”. A més, “és quan moltes mares han de començar a treballar i és just quan proven de treure’s llet i els costa”.

Un dels casos on es recomana la donació és en la hiperproducció de llet. L’excés de llet, lluny de ser una meravella, és un problema, explica Alba; “hi ha molt dolor, llet a totes hores, no s’aconsegueix estar mai còmode, sempre amb la roba tacada, … Etc, la donació pot fer que tingui sentit tanta llet, és una bona excusa perquè és més fàcil d’extreure-se’n. Si una mare ha tingut hiperproducció en una lactància anterior, li serà una molt bona opció”.

Cal tenir en compte sempre que la llet extreta no és la que necessita el nadó, que sempre és excedent. “És molt important ser-ne conscient per estar motivada i fer-se donant de llet”.

D’altra banda, “la producció de llet es pot modular, augmentar i estimular en qualsevol moment: fent extraccions diverses al llarg del dia, poca estona i molt freqüents”. Si la criatura dorm durant la nit, també és un bon moment per despertar-se i extreure’s llet més fàcilment, afegeix l’experta.

Així que “és millor extreure’s llet diverses vegades al dia per estimular la producció en comptes de molta quantitat en una sola extracció”. Un bon moment per fer-ho és al matí perquè pot ser que el nadó hagi allargat les tomes i la mama estigui més plena. “Amb tot, un dels moments punta per a extreure’s llet, tot i la seva dificultat, és quan el bebè està alletant, perquè la seva succió estimula més producció als dos pits alhora”, explica Padró.

  • Començar a partir dels 15 dies si el nadó ha recuperat el pes del naixement
  • Abans dels 3 mesos us serà més fàcil aconseguir llet
  • Fer-ho quan hi ha hiperproducció de llet pot ser un alleujament per a la mare
  • Extreure’s llet al matí, perquè pot ser que la mama estigui més plena
  • Extreure’s llet de manera freqüent i poca estona, augmenta l’estimulació
  • Cal que no tingueu dolor
  • Cal estar preparada i motivada
  • La lactància ha de ser plaent i eficaç