Per què són necessaris els donants de plaquetes?

plaquetes del Banc de Sang

Quan baixen les donacions de sang, en èpoques com els ponts, el Nadal i les vacances, calen més que mai donants de plaquetes exclusius per tenir les necessitats dels malalts cobertes durant aquestes èpoques crítiques.

Elaboració de plaquetes
Laboratori d’elaboració de components sanguinis al Banc de Sang

Cada donació de sang se separa en tres components, glòbuls vermells, plasma i plaquetes. Però per a aconseguir una bossa de transfusió de plaquetes per a una persona, calen com a mínim, 5 donacions de sang. És per això que és molt important poder comptar amb donants exclusius de plaquetes. Si les plaquetes es poguessin congelar i guardar en estock, seria més fàcil, però el cas és que només es conserven 5 dies.

A Catalunya hi ha 1000 donants de plaquetes actius gràcies als quals es poden cobrir les necessitats de molts malalts hematològics, malalts amb tractament oncològic, trasplantats de moll d’òs per a causa d’una leucèmia, o per exemple, en pacients a qui se’ls practica alguna prova diagnòstica com una biòpsia hepàtica.

Tot i això, en les èpoques crítiques, cal reforçar la crida als donants per a assegurar-ne les existències, tenint en compte la ràpida caducitat de les plaquetes.

És necessiten donants de plaquetes exclusius quan baixen les donacions, per tenir les necessitats cobertes en aquestes èpoques. 

Qui pot donar plaquetes?

En principi, tothom qui pot donar sang, pot donar plaquetes.  Cal tenir entre 18 i 65 anys, pesar més de 50 quilos, trobar-se bé de salut i tenir un nivell de plaquetes dins de la normalitat, per sobre de les 150.000. Les excepcions per donar plaquetes són gairebé les mateixes que les de la sang. Hi ha però petites diferències:

  • El procediment d’extracció dura dues hores i s’hi fa servir una màquina que centrifuga la sang, en separa les plaquetes i retorna la resta de components al donant. El nom tècnic de l’extracció és plaquetoafèresi perquè “afèresi” significa “separació”.
  • Cal reservar hora abans, trucant al telèfon 93 5573630
  • Es pot donar plaquetes cada 15 dies i fins a 24 vegades l’any. Per què? Perquè la recuperació del les plaquetes és molt ràpida. En pocs dies, els cos ha tornat a fabricar-les
  • Després de donar plaquetes, només has d’esperar 15 dies per tornar a donar plaquetes o per donar sang.

Per a què serveixen les plaquetes?
Les plaquetes es fan servir com a tractament preventiu per evitar hemorràgies cerebrals. Els receptors són malats que tenen baix nivell de plaquetes:

  • Malalts hematològics que no produeixen suficients plaquetes
  • Malalts amb tractaments oncològics que produeixen destrucció plaquetària
  • Trasplantats de medul·la òssia com a conseqüència d’una leucèmia
  • Com a tractament preventiu en proves diagnòstiques com les puncions per a fer biòpsies hepàtiques
  • En alguns trasplantaments d’òrgans


Sabies que…..
Als països de la Conca Mediterrània, on el clima és més càlid, el nivell de plaquetes dels ciutadans se situa entre la franja mitja i baixa, i en canvi, els habitants dels Països Nòrdics solen tenir un nivell elevat de plaquetes.

 

Per a més informació:

Catalunya té un grup de 38 donants d’un tipus rar de plaquetes que fa torns setmanals per donar